dampopen of dampdicht isoleren?
Het verschil tussen damp-open en dampdichte folie
Wilt u uw woning (na)isoleren en vraagt u zich af of u damp-open (dampdoorlatende) of dampdichte (dampremmende) folie moet aanschaffen? U bent niet de enige. Het is een veelgestelde vraag van onze klanten. Daarom leggen wij u in dit artikel graag uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze typen folies.
Wanneer damp-open folie gebruiken?
Damp-open folie wordt ook wel dampdoorlatende folie genoemd. Dit type isolatiefolie wordt altijd geplaatst aan de koude kant van een constructie. Het gaat dus om de buitenzijde van de constructie. Denk bijvoorbeeld aan de kant tussen de (dak)bedekking en ander eventueel bestaand isolatiemateriaal. Door het aanbrengen van damp-open isolatie, wordt de constructie (inclusief onderliggende isolatie) warmer. Hierdoor zal vocht verdampen. De damp-open folie zorgt er enerzijds voor dat het vocht vanuit de constructie naar buiten. En anderzijds dat er geen vocht van buiten naar binnen komt.
Kortom: de belangrijkste reden om damp-open isolatiefolie te gebruiken bij het isoleren van uw woning, is om de onderliggende isolatie te drogen en te beschermen tegen vocht van buitenaf. Hierdoor blijft het materiaal in goede staat en behoudt het zijn isolatiewaarde.
Wanneer dampdichte folie gebruiken?
Dampdichte folie wordt ook wel dampremmende folie genoemd. Het wordt gebruikt wanneer u wilt voorkomen dat vocht van het binnenklimaat, de koudere (bovenliggende) constructie bereikt. In een woning is veel waterdamp, door onder andere ademen, koken en douchen. Zolang de temperatuur van de lucht binnen hoog genoeg is, blijft dit water in dampvorm. Maar op koudere plaatsen, zoals zolder, kelders en ook koude deurgrepen, kozijnen en slecht geĆÆsoleerd glas, kan er condens ontstaan. Dit komt ook voor in een constructie, dus in of achter het isolatiemateriaal. Daar ontstaan vocht en mogelijke schimmels. Dit is ongezond en schadelijk voor de constructie.
Dampdichte isolatiefolie voorkomt dat de lucht door kan dringen naar plaatsen waar het koud genoeg is om condens te vormen. Door de constructie en de isolatiefolie te beschermen tegen dit vocht, zorgt u ervoor dat de constructie niet wordt aangetast en de isolatiewaarde zijn kwaliteit behoudt. Het meest veilig is om de dampdichte isolatiefolie aan de warme kant van de constructie aan te brengen, en zo de vochtige lucht daar tegen te houden.
Waar moet u op letten?
Wanneer u dampdichte isolatiefolie aanbrengt, zorg er dan voor dat u de folie minimaal 5-10 cm laat overlappen. Het is ook belangrijk dat u de naden goed afplakt met gewapende tape. Ook langs randen en aansluitingen met kozijnen moet er een damp-dicht geheel ontstaan, anders komt er alsnog vochtige lucht bij het koude deel van de constructie.
Bij damp-open isolatiefolie, is het van belang dat er geen vocht/water binnen kan dringen. De overlap van 5-10 cm met tape of eventueel een kleefstrip helpen daarbij.
Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over het gebruik van damp-open folie of dampdichte folie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij geven u graag een advies op maat over de isolatiefolies die u het beste kunt gebruiken voor uw klus.
Isolatiefolies bestellen? Dat kan eenvoudig en snel via www.2bdaken.nl!